De zin en onzin van smartphones te water

Even een blog over smartphones die ongewild te water gaan of worden meegewassen in de  wasautomaat, tussen de wal en het schip het water in, een ongewild bezoekje in de toiletpot of wasbak, een regenachtig nachtje op de tafel in de tuin? Ook in de zee vallen is niet bevorderlijk voor het toestel.

Op het internet worden zoveel antwoorden aangereikt hoe te handelen  bij een smartphone tewaterlating dat we er niks zinnigs mee doen dan het toestel in een bak met rijst te leggen, nog een keer aan te zetten en de lader er ook nog eens een keertje op aan te sluiten in de heilige hoop dat het toestel het weer gaat doen en de wateraanslag heeft overleefd.

Wij als reparateurs van ondermeer smartphones kunnen u maar 1 advies geven en die is als volgt:

De smartphone staat of gaat meestal uit na een tewaterlating, zet hem daarna niet aan om te kijken of hij nog wat doet, hang hem niet aan de lader en bedwing je om hem aan te zetten maar kom er mee langs bij ons of een gsm reparateur.

Wanneer het toestel toch wordt aangezet met water of druppels in het toestel zal er elektrolyse optreden tussen alle superfijne soldeerverbindingen, kontaktbanen waar het scherm, batterij en accessoires met elkaar verbonden zijn. Hierdoor vormt zich razendsnel een nagenoeg niet te verwijderen oxide en het toestel is DOOD!

Wanneer u het toestel na het waterballet niet meer heeft aangezet kunnen wij het toestel openen, het water wat in de binnenkast en op de hoofdprint, contactbanen en andere verbindingen zit verwijderen. Er is een grote kans dat het toestel na de reiniging en droging van alle componenten weer gewoon werkt. Het displayscherm is  als je pech hebt vaak niet meer te reinigen, maar een nieuw scherm is een stuk goedkoper dan een nieuw toestel.

O ja, het natte toestel in een bak met rijst leggen helpt geen zier, op de verwarming leggen en aanzetten geeft condensvorming in het toestel en weer een grotere kans op oxidevorming op eerder genoemde componenten en helpt ook niet echt. Heeft uw smartphone een zee doop gehad en is een paar seconden of langer onder geweest? In het toestel zit dan zeewater en deze zal op kort termijn van enkele uren alle soldeerverbindingen aantasten….. Er is maar 1 oplossing om dit voor te zijn…..spoel je smartphone onder de waterkraan, vul een zakje met schoon water zet je smartphone erin, zet hem niet aan en breng hem langs. ( voor smartphones die zijn meegewassen werkt deze methode ook). Wij verwijderen het lichtvervuilde of schone water, drogen het binnenwerk zorgvuldig zetten er een nieuw scherm op en ook een nieuwe batterij en het heeft een grote kans dat het toestel daarna gewoon weer werkt.

Aan deze blog kunt u geen rechten onlenen dat het toestel ten alle tijden weer zal gaan werken maar dit is onze ervaring en die wilde ik graag met u delen.

About Rotronica

Ondernemer en muziekmaker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: